Schagen bomvol met Kevers

Schagen was gisteren een stad vol Kevers. Veel hele oude, uit de jaren vijftig, maar ook een stel nieuwe stonden te pronken in het centrum. Zo'n 350 in totaal. Van een enkele roestbak tot vooral veel gelikte en duidelijk geliefkoosde autootjes.

Het is een bijzonder jaar voor de KCN (Kever Club Nederland) want ze bestaan 25 jaar. En het grootste evenement van hun kalender, de ontmoetingsdag, vieren ze alweer voor de vierde keer in Schagen. Een fijne compacte stad waar ze onder elkaar kunnen zijn en visite ontvangen. "Iedereen werkt mee hier, vooral de gemeente en de horeca," zegt Rob Bronke van de afdeling Noord-Holland. Daarom zijn ze al voor de vierde keer hier en wat de keverliefhebbers betreft blijft Schagen een terugkerend programmaonderdeel.

Maar niet alleen uit Noord-Holland kwamen de deelnemers gisteren naar de Noordkop. Uit alle windstreken kwamen ze aanronken. De verst wegwonende deelnemer had er 210 kilometer voor moeten rijden. De prijs voor de kilometervreter van de dag krijgt hij later, want toen de prijsuitreiking de dag besloot was hij al weer op de lange weg naar huis. Een teleurstelling was er voor Bas van Blerk uit Amersfoort. Hij hoopte op de derde achtereenvolgende publieksprijs voor zijn roze kever cabriolet, waarmee hij veel bekijks trekt en af en toe bruidsparen rijdt. Maar de smaak van het publiek is grillig en dit keer bleek de paarse kever van Henri Peperkamp het meest aan te spreken. De hoofdprijs voor de mooiste Kever kende de vakjury toe aan de gouden bolide van Gabriël Bloemhof.

Het weer zat mee en trok het nodige publiek. Hoe meer vragen hoe beter. Want een Keverliefhebber doet niets liever dan vertellen over zijn passie. Maar het was ook vooral één grote familie. Zittend op de stoep tussen de bumpers, broodjes smerend, de concurrentie inschattend en vooral veel foto's nemend van het evenement. Prachtige accessoires waren er te zien; koffers achterop, de meest fraaie bagagedragers en zelfs een originele skidrager. En natuurlijk de bijbehorende markt. Met veel onderdelen, van oud tot nieuw. Met voor peuters van echte liefhebbers de mini kever met gaspedaal . Het werkt op een accu en voor € 179, mag je hem naast zijn grote broer parkeren. Heel veel speelgoedkevers en bussen, maar ook de onvermijdelijke T-shirts en wie op zo'n ontmoetingsdag helemaal de blits wil maken hangt zilveren kevertjes rond de nek en in de oren.

Bron: Noordhollands Dagblad