Schagen dag vol VW Kevers

Vraag een kleuter een auto te tekenen en er verschijnt een Kever op het papier. Van het basismodel van Volkswagen zijn er miljoenen gemaakt en overal ter wereld rijden ze nog rond. Zondag 10 juli komen Keverliefhebbers vanuit het hele land naar Schagen voor een Keverdag op de Markt.

Om de Schager bevolking warm te laten lopen voor het evenement stonden vorige week al een stel Kevers in het Makado-centrum. Rob Bronke, regioleider van de Kever Club in Noord-Holland, stond er bijvoorbeeld met zijn klassieker uit 1959. De auto, die dagelijks te zien is in het automuseum van Schagen, is komende zondag ook op de Markt te zien.

Dan zal hij wel wat minder opvallen. Op de Markt staan dan naar verwachting zo'n 175 Kevers geparkeerd.

Hoeveel Kevers er precies in Nederland rondrijden, durft Bronke niet te zeggen. "De club heeft zevenduizend leden en het merendeel daarvan heeft meerdere Kevers. Ons eigen clubje, Keverclub Schoorl met 58 leden van Zaandam tot aan Den Helder, heeft zo'n honderd Kevers. Het zijn er in elk geval nog een heleboel."

En dat verbaast de Warmenhuizer ook allerminst. Ze gaan ook lang mee en mocht er iets onherstelbaar stuk gaan, dan is de wagen nog altijd op te knappen. "Je kunt alle onderdelen nog nieuw kopen. Niet meer bij de Volkswagen dealer, maar van alle onderdelen is hele goede namaak in omloop. Dat past perfect. Met onze club komen we elke week samen in een loods in Schagen om aan de auto's te sleutelen. Niemand van ons is monteur maar samen redden we ons wel. Een Kever is in dat opzicht ook makkelijk."

Bronke werd zelf gek van Kevers toen hij vijftien jaar geleden op vakantie was in Schoorldam en daar twee andere Kever-eigenaren tegen het lijf liep. "Zij kwamen uit Schoorl en onderling konden we het goed met elkaar vinden door onze gezamelijke voorliefde voor die auto. Zo zijn we een clubje begonnen. Van het een kwam het ander en zo ben ik drie jaar geleden verzeild geraakt in het bestuur van de Kever Club."

Zondag om 10 uur begint de Keverdag in Schagen. Er is een onderdelenmarkt, er is muziek en een demonstratie van een Kever lowrider.

Bron: Noordhollands Dagblad